preskoči na sadržaj
Događanja

Vinka Holjevac i David Miser sudjelovali u Floti mira "Mirno more"

Ovogodišnja Flota mira „Mirno more" održana je od 16. do 23. rujna. „Mirno more" projekt je koji okuplja i potiče djecu i mladež različitog etničkog i socijalnog porijekla na aktivnosti vezane uz more. Svake godine broj sudionika raste, a ove je godine sudjelovalo čak 95 brodova. Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec predstavljalo je dvoje naših učenika, Vinka Holjevac iz 3.a i David Miser iz 4.f razreda.


„Bila je to hladna i kišna subota kad smo krenuli na put prema Kaštelima gdje su nas čekale dvije jedrilice, Kajuma i Valentina. Nismo se još međusobno dobro poznavali, no ni to nije bio nikakav problem za zabavu tijekom vožnje. U marini smo se raspodijelili na dva broda. Na svakome brodu nalazio se skiper, koji upravlja kormilom, i pratnja, u našem slučaju bila je to profesorica Tanja Šalamon.

Drugi dan krenuli smo na dug put prema predivnom otoku Visu. Jedrili smo 7 sati. Vrijeme nam nije išlo u korist, puhao je snažan vjetar i stvarao ogromne valove. Cijelim putem svima je bilo jako mučno, ali i zabavno jer je to bio prvi put da jedrimo. Stigli smo u grad Vis gdje smo prenoćili. Već smo se svi dobro upoznali i atmosfera je bila odlična.

Sljedeći dan krenuli smo u Komižu. Na putu do grada stajali smo u različitim uvalama gdje smo se mogli kupati. More je bilo veoma mirno pa se u jedrenju moglo zaista uživati. Kad smo stigli u Komižu, razgledali smo grad, a rano ujutro spremili smo se na šetnju do groblja na vrhu Visa. Na tom groblju vidjeli smo i grob hrvatskog književnika Ranka Marinkovića.

U utorak smo isplovili natrag prema Kaštelima, no imali smo malu nezgodu na putu. Zbog jakog vjetra jedrilica se nagnula pod oštrim kutom i jednim svojim dijelom već je bila pod morem. U tom trenutku svima nam je kroz glavu preletjela scena iz filma Titanic – naša Kajuma na dnu mora. Skiper Dalibor uspješno je riješio situaciju pa smo dalje mirno plovili.

U srijedu su u Kaštelima bile organizirane igre za djecu i mladež. Svi smo dobili bedževe različitih boja, a samo je jedna osoba u marini imala isti bedž kao i mi pa je bila prava pustolovina pronaći svoj par. Svaki brod imao je zadaću nacrtati svoju zastavu koju smo kasnije, svi u istom trenutku, podizali na jedrilicu. Navečer smo imali zajedničko druženje uz ples i pjesmu „Moje zastave".

U četvrtak ujutro svi su sudionici Flote u formaciji isplovili prema Trogiru u kojem smo svi istovremeno podizali svoje zastave i otvarali jedra. Bio je to toliko lijep prizor da nam se ježila koža. Zatim smo se uputili prema Braču. More je bilo ugodne temperature pa smo slobodno vrijeme iskoristili za kupanje. Predvečer smo stigli u Pučišća, malo ali lijepo mjesto koje odiše bračkim duhom.

Petak je bio zadnji dan plovidbe. Ujutro smo posjetili kamenolom i Klesarsku školu u kojoj su nam učenici pokazali svoja djela. Uputili smo se prema Splitu gdje smo nakratko razgledali grad. Iako je bilo kratko, mislim da ćemo svi pamtiti posjet Splitu 22. rujna. Sasvim slučajno zamijetili smo glumicu Juliu Roberts sa svojom obitelji. Isprva nismo bili sigurni je li to ona, no kad smo se približili, mogli smo uočiti njezin prepoznatljivi osmijeh. Čekali smo je pola sata ispred dućana, a kad je izašla molili smo je za fotografiranje, no ona je ljubazno odbila. Naravno, svima nam je bilo žao, ali odlučili smo se udaljiti i ostaviti glumicu da uživa u svom godišnjem odmoru. Navečer smo u Kaštelima priredili malu zabavu za oproštaj.

Jedrenje je svima nama bilo jedno novo i lijepo iskustvo. Naučili smo upravljati brodom, vezati čvorove i podizati jedra. Stekli smo puno prijatelja, ne samo iz međimurskih škola, nego i iz Austrije, Srbije, Slovenije i drugih država. Bio je pravi izazov živjeti na jedrilici s još 8 drugih osoba, različitih godina i karaktera, ali upravo su nas te osobine još više zbližile i naučile toleranciji. Sa sigurnošću mogu reći da je ovo jedrenje morskim prostranstvima nezaboravno iskustvo za svakoga od nas!“

Vinka Holjevac, 3.aPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gabrijela Brljak   datum: 25. 9. 2017.

Službena FB stranica


Službeni Instagram


OBAVIJESTI

Škola po mjeri učenika


e-Dnevnik


Državna matura 2019.

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Institucije
 • MZOS
 • NCVVO
 • AZOO

Portali
 • Edu


RSS
CARNet vijesti
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

preskoči na navigaciju