preskoči na sadržaj
Događanja

Kristian Novak – autor od kojeg još puno očekujemo

Tek nekoliko dana nakon odgledane predstave Ciganin, ali najljepši u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gimnazijalci su imali priliku porazgovarati s Kristianom Novakom –  autorom istoimenog romana.


Osim ideje, istaknuo je da je za kvalitetan roman svakako potrebno i puno istraživanja te nam otkrio razne prepreke na koje je naišao pišući roman. Budući da je iz Međimurja, a i bivši gimnazijalac, tema o kojoj je pisao bliska mu je, ali je isto tako bio svjestan da bi roman mogao naići na neodobravanje ili izazvati sukobe. Priznaje da mu je nakon izdavanja romana pristigla ozbiljna kritika saborskog zastupnika, ali, unatoč tome, publika i književna kritika prepoznale su kvalitetu i osebujnost romana, a u prilog tome govori i činjenica da je ovaj roman nagrađen čak trima prestižnim hrvatskim književnim nagradama: nagrada Ksaver Šandor Gjalski, nagrada Fran Galović te nagrada tportala za najbolji roman 2017. godine.

Ciganin, ali najljepši treći je roman Kristiana Novaka, a njegovi prijašnji književni uspjesi su romani Obješeni i Črna mati zemla. Roman Črna mati zemla također je dramatiziran te se izvodi na kazališnim daskama Zagrebačkog kazališta mladih te u skorije vrijeme slijedi i snimanje filma temeljenog na romanu, dok će se Ciganin, ali najljepši pojaviti na malim ekranima u obliku filma, ali i televizijske serije. Osim toga, Kristian Novak otvoreno je progovorio o svojim srednjoškolskim i studentskim danima, ali i o pronalaženju životnog puta, svojoj inspiraciji te motivaciji za pisanje. Tema romana Ciganin, ali najljepši često se doživljava kao tabu-tema što je jedan od razloga zbog kojeg je roman naišao na takve reakcije, no najvažniji zaključak ovog književnog susreta bio je da trebamo težiti oslobođenju od predrasuda, ali i otvorenom razgovoru o neugodnim temama. Od Kristiana Novaka svakako očekujemo još puno književnih uspješnica, a veselimo se i prenošenju romana na male ekrane.

Patricija Šimunić, 4.ePošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gabrijela Detelj   datum: 13. 4. 2018.

Službena FB stranica


OBAVIJESTI

Škola po mjeri učenika


e-Dnevnik


Državna matura 2016.

Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Institucije
 • MZOS
 • NCVVO
 • AZOO

Portali
 • Edu


RSS
CARNet vijesti
02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

preskoči na navigaciju